Grochówka z grzankami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3343
Składniki:
- 500 mi bulionu warzywnego z kostki
- 20 g wędzonej szynki
- 4 łyżki oleju
- 2 kromki chleba
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 szklanka łuskanego grochu
- 0,5 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Groch łuskany opłukać pod bieżącą wodą, potem moczyć przez 1 godzinę w bulionie warzywnym. Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać startą marchew, pokrojone ziemniaki, pokrojoną na kawałki szynkę oraz gałązki świeżego rozmarynu. Całość smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem wlać do tego namoczony groch wraz z bulionem, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i gotować do miękkości składników. Gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Kromki chleba pokroić w kostkę, po czym zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni i dodać do zupy. Wszystko oprószyć świeżo tarta gałką muszkatołową.
Komentarze (0)