Grochówka
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 13270
Składniki:
- 20 dag kiełbasy
- 5 dag wędzonego boczku
- 35 dag włoszczyzny
- 40 dag ziemniaków
- 1 szklanka grochu łuskanego
- 1 łyżka tłuszczu
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- majeranek
Opis przygotowania:
Groch opłukać, zalać przegotowaną wodą, zagotować i odstawić na 2 godziny. Pokroić włoszczyzną, dodać do grochu i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Z mąki i tłuszczu zrobić zasmażkę i zagęścić nią zupę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Boczek pokroić na drobne kawałki, podsmażyć na tłuszczu i razem z pokrojoną ma kawałki kiełbasą dodać do całości. Grochówkę gotować jeszcze przez 15 minut, po ugotowaniu podać z pieczywem.
Komentarze (6)
a cebula
Można dodać jedną posiekaną cebulę do podsmażanego boczku, a potem razem wrzucić do zupy.
Jeszcze ząbek czosnku.
mniam
Sprobujcie zrobic grochowke nie z ziemniakami a z łazankami, kiedys jadlam w restauracji i teraz czesto tak ja robie., Pycha i mozna odgrzewac bo ziemniuaki na drugi dzien to juz nie smakuja.
polecam
dodawanie ziemniaków, zasmażki,łazanek to profanacja grochówki jakieś kulinarne "qui pro quo".Napęczniały groch, trochę włoszczyzny, wysmażony boczek wędzony (oczywiście razem z wytopionym tłuszczem) sól, pieprz i majeranek.Odrobina czosnku oraz wędzona kiełbasa smaku na pewno nie zepsują.Bardzo ważnym jest aby groch rozgotował się na gładko(bez grudek).W dobrze zrobionej grochówce po wystudzeniu łyżka stoi na baczność ! Smacznego!!!