Grissini z sardelą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1839
Składniki:
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 łyżka soli morskiej
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml letniej wody
- 8 g suszonych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- Farsz:
- 250 g wędzonej sardeli
- 6 oliwek zielonych w zalewie
- 1,5 łyżki mielonego kopru
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże z cukrem przesypać do kubka, zalać letnią wodą i rozmieszać łyżeczką. Następnie mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże, oliwę z oliwek i zagnieść gładkie ciasto. Podsypać je mąką, podzielić na równe kawałki i rozwałkować na grubość 1 mm.
Przygotować farsz: wędzoną sardelę przełożyć do miski i wsypać do niej tartą skórkę cytrynową oraz mielony koper. Oliwki osączyć z zalewy, posiekać drobno i dodać do składników w misce. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, zalać oliwą z oliwek i rozdrobnić widelcem.
Rozdrobnione składniki nałożyć na rozwałkowane wcześniej kawałki ciasta, po czym wszystko razem zawinąć w rulony i posypać sola morską.
Zawinięte składniki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do kubka.
Przygotować farsz: wędzoną sardelę przełożyć do miski i wsypać do niej tartą skórkę cytrynową oraz mielony koper. Oliwki osączyć z zalewy, posiekać drobno i dodać do składników w misce. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, zalać oliwą z oliwek i rozdrobnić widelcem.
Rozdrobnione składniki nałożyć na rozwałkowane wcześniej kawałki ciasta, po czym wszystko razem zawinąć w rulony i posypać sola morską.
Zawinięte składniki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do kubka.
Komentarze (0)