Gratin ziemniaczane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2755
Gratin ziemniaczane
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 30 dag żółtego sera w plastrach
  • 6 krewetek
  • 2 łyżki masła
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/1 szklanki śmietany
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry i gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie razem z brokułem.Ugotowane odcedzić. W drugim naczyniu zagotować 1 l wody, na wrzątek wrzucić krewetki i gotować przez 3 minuty, następnie odcedzić. Wysmarować naczynie do zapiekania masłem, włożyć do niego ugotowane ziemniaki, pokrojoną w plastry cebulę i ugotowane krewetki. Całość posypać przyprawą do ziemniaków. Jajko roztrzepać ze śmietaną i ziemniaki. Plastrami sera obłożyć ziemniaki i na wierzch położyć brokuła. Naczynie włożyć do piekarnika o rozgrzanego do temp. 200 stopni i zapiec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów