Gratin ziemniaczane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2755
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 30 dag żółtego sera w plastrach
- 6 krewetek
- 2 łyżki masła
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/1 szklanki śmietany
- przyprawa do ziemniaków
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry i gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie razem z brokułem.Ugotowane odcedzić. W drugim naczyniu zagotować 1 l wody, na wrzątek wrzucić krewetki i gotować przez 3 minuty, następnie odcedzić. Wysmarować naczynie do zapiekania masłem, włożyć do niego ugotowane ziemniaki, pokrojoną w plastry cebulę i ugotowane krewetki. Całość posypać przyprawą do ziemniaków. Jajko roztrzepać ze śmietaną i ziemniaki. Plastrami sera obłożyć ziemniaki i na wierzch położyć brokuła. Naczynie włożyć do piekarnika o rozgrzanego do temp. 200 stopni i zapiec na rumiany kolor.
Komentarze (0)