Goto
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 473
Składniki:
- 800 ml bulionu wołowego
- 250 g kleistego ryżu
- 100 g skórek wieprzowych
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 cm świeżego imbiru
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Imbir obrać ze skóry i drobno pokroić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać bulionem wołowym i dodać do tego posiekany drobno imbir. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i ugotować go miękkości. Po ugotowaniu ryż z bulionem przelać na talerz. Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka wyciągnąć z wody, obrać ze skorupek i dodać do ryżu z bulionem. Skórki wieprzowe, pokroić w cienkie plastry i zrumienić je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Po zrumienieniu dodać do całości. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić go w drobną kostkę, przyrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym ściągnąć go z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym wcześniej szczypiorkiem.
Komentarze (0)