Golonka po staropolsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6620
Składniki:
- 1 kg golonki
- 5 dag śliwek suszonych
- 5 dag orzechów włoskich bez łupin
- 10 dag cytryn
- 5 dag chrzanu
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- tłuszcz
Opis przygotowania:
Golonkę oczyść, opal, umyj, natrzyj przyprawami i pozostaw w chłodnym miejscu na ok 24 godziny. Następnie obrumień na tłuszczu, skrop wodą i duś na małym ogniu pod przykryciem tak długo, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Golonkę wyjmij, oddziel mięso od kości, mięso pokrój na duże kawałki, ułóż w naczyniu. Śliwki umyj, namocz, wydryluj, pokrój w paseczki, dodaj do golonki, zalej sosem z duszenia i chwilę poduś. Orzechy sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki, posiekaj. Cytryny umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój w plasterki (usuń pestki), dodaj do golonki pod koniec duszenia razem z chrzanem i orzechami. Dopraw do smaku. Miękką golonkę wyłóż na półmisek i polej doprawionym sosem. Smacznego!
Komentarze (0)