Perlica po staropolsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2441
Składniki:
- tuszka Perliczki Wielkopolskiej DROP 1,3 - 1,5 kg
- 15 dag słoniny (3-4 szerokie płaty, a resztę przygotować do szpilkowania)
- 2 dag bułki tartej
- 10 dag masła
- sól
- pieprz
- rozmaryn do smaku
Opis przygotowania:
Tuszkę perliczki opłukać i osuszyć, naszpikować słoniną, od wewnątrz nasmarować masłem, posypać solą, pieprzem i rozmarynem od wewnątrz i zewnątrz, od zewnątrz obłożyć szerokimi plastrami słoniny i owinąć nitką. Odłożyć w chłodne miejsce na ok. 1 dobę. Piec w piekarniku w foremce lub naczyniu żaroodpornym w temp. 180 st. C ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia, posypać tuszkę bułką tartą, zwiększyć temp. Do 230 st. C i polewać rozpuszczonym masłem. Piec do momentu aż skórka nabierze ciemno - złocistego koloru.
Komentarze (0)