Gołąbki z liści winorośli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2208
Składniki:
- 250 g liści winorośli
- 250 g mielonego mięsa
- 0,5 szklanki ryżu
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek kopru
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 główka sałaty
- 1 cebula
- 2 plastry cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki soku z cytryn
- 3 łyżki oleju
- szczypta estragonu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać mięso mielone, smażyć na brązowy kolor, po czym dodać przecier pomidorowy, drobno posiekany szczypiorek, koper, natkę pietruszki, szczyptę estragonu, soli i pieprzu. Całość wymieszać i dusić na małym ogniu, aż mięso wchłonie połowę płynu z duszenia. Dodać do tego ryż, wymieszać i odstawić z ognia. Liście winorośli sparzyć wrzątkiem, pozbawić łodyg, część z nich wyłożyć na dno większego garnka, podlać 1 łyżka oleju, a pozostałe napełnić przyrządzonym farszem z mięsa, ryżu i ziół. Następnie zawinąć je i ułożyć na liściach w garnku. Całość podlać połową szklanki wody, dodać cukier z sokiem cytrynowym i gotować pod przykryciem około 30 minut. Sałatę opłukać, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Na sałatę wyłożyć ugotowane gołąbki i udekorować plastrami cytryny.
Komentarze (0)