Gołąbki z ryżem i kaszą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4664
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- natka pietruszki
- maggi
- pieprz
- sól
- Na sos:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwek z zalewy
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż i kaszę dobrze opłukać, ugotować każde osobno w 2 szklankach lekko osolonej wody, odcedzić i przełożyć razem do jednej miski. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju i dodać do kaszy i ryżu. Dodać do tego 4-6 kropel maggi, pieprz, odrobinę soli, posiekaną drobno natkę pietruszki i dobrze wymieszać. Kapustę umyć, sparzyć we wrzątku, osączyć z wody, usunąć głąb i rozłożyć liście. Na liście wyłożyć wymieszane składniki, zwinąć w rulony, włożyć do dużego garnka, podlać niewielką ilością wody i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Przygotować sos: Ogórka obrać ze skory, pokroić w drobna kostkę. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Oliwki osączyć z zalewy i posiekać drobno. Wszystkie składniki zalać jogurtem, doprawić pieprzem solą i przełożyć do małej miseczki. Ugotowane gołąbki przełożyć na talerz obok przyrządzonego sosu.
Komentarze (0)