Gołąbki z ryżem i kaszą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4664
Gołąbki z ryżem i kaszą
fot. Geoff Peters 604 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki
  • maggi
  • pieprz
  • sól
  • Na sos:
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwek z zalewy
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż i kaszę dobrze opłukać, ugotować każde osobno w 2 szklankach lekko osolonej wody, odcedzić i przełożyć razem do jednej miski. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju i dodać do kaszy i ryżu. Dodać do tego 4-6 kropel maggi, pieprz, odrobinę soli, posiekaną drobno natkę pietruszki i dobrze wymieszać. Kapustę umyć, sparzyć we wrzątku, osączyć z wody, usunąć głąb i rozłożyć liście. Na liście wyłożyć wymieszane składniki, zwinąć w rulony, włożyć do dużego garnka, podlać niewielką ilością wody i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Przygotować sos: Ogórka obrać ze skory, pokroić w drobna kostkę. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Oliwki osączyć z zalewy i posiekać drobno. Wszystkie składniki zalać jogurtem, doprawić pieprzem solą i przełożyć do małej miseczki. Ugotowane gołąbki przełożyć na talerz obok przyrządzonego sosu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów