Gofry z wędzonym pstrągiem i jabłkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1916
Składniki:
- 20 g wędzonego pstrąga
- 2 słodkie jabłka
- 2 łyżki śmietany kremówki
- garść rukoli do dekoracji
- Na ciasto:
- 30 g mąki
- 2 łyżki stopionego masła
- 1,5 łyżeczki cukru pudru
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Wędzonego pstrąga oczyścić ze skóry oraz ości i pokroić w cienkie plastry. Jabłka oraz rukolę umyć i osączyć z wody. Jabłka przekroić na połówki, po czym usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, po czym wymieszać na sucho z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Białko oddzielić od żółtka. Z białka ubić trzepaczką sztywną pianę, natomiast żółtko dodać do mąki. Do składników z mąką wlać mleko sojowe, roztopione masło, wsypać szczyptę soli i wyrobić mikserem ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Do wyrobionego ciasta dodać ubitą pianę i wszystko razem zmiksować. Zmiksowane przelewać chochelką do mocno rozgrzanej gofrownicy i piec na złoty kolor.
Na gofry wyłożyć plastry jabłka oraz plastry wędzonego pstrąga. Całość polać śmietaną kremówką i udekorować rukolą.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, po czym wymieszać na sucho z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Białko oddzielić od żółtka. Z białka ubić trzepaczką sztywną pianę, natomiast żółtko dodać do mąki. Do składników z mąką wlać mleko sojowe, roztopione masło, wsypać szczyptę soli i wyrobić mikserem ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Do wyrobionego ciasta dodać ubitą pianę i wszystko razem zmiksować. Zmiksowane przelewać chochelką do mocno rozgrzanej gofrownicy i piec na złoty kolor.
Na gofry wyłożyć plastry jabłka oraz plastry wędzonego pstrąga. Całość polać śmietaną kremówką i udekorować rukolą.
Komentarze (0)