Ziemniaki z pstrągiem, śmietaną i kawiorem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1608
Składniki:
- 100 ml kwaśnej śmietany kremówki
- 40 g filetów z wędzonego pstrąga
- 30 g czerwonego kawioru
- 4 ziemniaki
- 2 cebule
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- olej do głębokiego smażenia
- pęczek zielonego koperku
- sól
Opis przygotowania:
Koperek zielony umyć i osĄczyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osączyć z nadmiaru wody i pokroić je wraz z łupiną w dużą kostkę. Następnie wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć je do miękkości. Kiedy ziemniaki zmiękną, osączyć je z oleju, oprószyć szczyptą soli i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Filety z pstrąga wędzonego rozdrobnić na małe kawałeczki, po czym razem z pokrojoną wcześniej cebulą wrzucić na 3 łyżki rozgrzanego oleju na patelni. Składniki na patelni posypać brązowym cukrem, doprawić je do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z patelni i dodać do ziemniaków na talerzu. Wszystko polać kwaśną śmietaną, posypać kawiorem i udekorować zielonym koperkiem.
Komentarze (0)