Ziemniaki z pstrągiem, śmietaną i kawiorem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1608
Ziemniaki z pstrągiem, śmietaną i kawiorem
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 100 ml kwaśnej śmietany kremówki
  • 40 g filetów z wędzonego pstrąga
  • 30 g czerwonego kawioru
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • olej do głębokiego smażenia
  • pęczek zielonego koperku
  • sól

Opis przygotowania:

Koperek zielony umyć i osĄczyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osączyć z nadmiaru wody i pokroić je wraz z łupiną w dużą kostkę. Następnie wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć je do miękkości. Kiedy ziemniaki zmiękną, osączyć je z oleju, oprószyć szczyptą soli i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Filety z pstrąga wędzonego rozdrobnić na małe kawałeczki, po czym razem z pokrojoną wcześniej cebulą wrzucić na 3 łyżki rozgrzanego oleju na patelni. Składniki na patelni posypać brązowym cukrem, doprawić je do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z patelni i dodać do ziemniaków na talerzu. Wszystko polać kwaśną śmietaną, posypać kawiorem i udekorować zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów