Cabonara z tofu wędzonym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3311
Cabonara z tofu wędzonym
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu casarecce
  • 200 g wędzonego tofu
  • 6 łyżek oleju
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka tłuczonych pistacji
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, po czym ugotować do miękkości i odcedzić. Tofu wędzone pokroić w plastry. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać tłuczone pistacje i smażyć przez 1,5 minuty. Potem dodać tofu i smażyć na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Żółtka roztrzepać widelcem razem z pieprzem i tartym parmezanem. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, wlać roztrzepane żółtka, doprawić solą do smaku i dokładnie wymieszać. Smażyć przez 3 minuty na małym ogniu, a następnie dodać do tofu. Gotowa potrawę posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów