Gofry z rodzynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2126
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g rozpuszczonego masła
- 150 g cukru
- 5 g rodzynek
- 2 łyżki wódki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć jedną szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Jajko wbić do miski, wsypać do tego cukier, szczyptę soli, wlać wódkę i utrzeć razem do białości. Do utartych składników wsypać mąkę, wlać roztopione masło i całość dokładnie wyrobić, aby powstało lejące się ciasto. Następnie wsypać do tego sparzone wcześniej rodzynki i dokładnie wymieszać. Gofrownicę wysmarować niewielką ilością oleju, po czym rozgrzać do określonej temperatury i wlewać chochelką ciasto. Smażyć na złoty kolor, a po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem.
Komentarze (2)
Nie ma w przepisie ile jajek należy użyć :( ja na oko dałam dwa. Gofry wyszły po wystudzeniu super chrupiące. Polecam dla tych którzy nie lubią ciągnących się po chwili Gofrow ..
@Natalia: Dzięki za zwrócenie uwagi. Przepis już został zaktualizowany. W składnikach powinno być jedno jajko. :)