Gofry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3046
Składniki:
- 25 dag mąki
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/6 kostki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka wody
- szczypta soli do smaku
Opis przygotowania:
Margarynę roztopić i poczekać, aż wystygnie. Mąkę, proszek do pieczenia, żółtko, cukier i wodę dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do powstałej masy naleśnikowej i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać. Piec we wcześniej nagrzanej gofrownicy.
Zamiast wody można użyć mleka, ale mleko powoduje, że gofry są miękkie i ciemne. Aby gofry były chrupiące to ciasto powinno być odpowiednio gęste (lecz musi jeszcze spływać z łyżki). Jeżeli wyszło zbyt lejące - można je podsypać bułką tartą.
Zamiast wody można użyć mleka, ale mleko powoduje, że gofry są miękkie i ciemne. Aby gofry były chrupiące to ciasto powinno być odpowiednio gęste (lecz musi jeszcze spływać z łyżki). Jeżeli wyszło zbyt lejące - można je podsypać bułką tartą.
Komentarze (1)
Zawsze używałem mleka zamiast wody i nie wychodziły mi najlepiej... Zobaczymy teraz, dzięki. :)