Gęś z jabłkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4053
Gęś z jabłkami
fot. timsackton / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 gęś do 4 kg
  • 1 kg jabłek (renet)
  • 0,5 łyżki mielonego kminku
  • 6 goździków spożywczych
  • 4 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki wina wytrawnego
  • sól

Opis przygotowania:

Oczyszczoną i sprawioną gęś włożyć do zimnej wody na 3 godziny, po czym wyjmujemy ją, osuszamy i nacieramy z zewnątrz i we wewnątrz solą wymieszaną z mielonym kminkiem. Natartą gęś zostawiamy tak na 2 godziny. Jabłka umyć, wydrążyć z nich gniazda nasion, a następnie włożyć w nie posiekane orzechy włoskie wymieszane z miodem. W każde jabłko należy włożyć też po dwa goźdżiki. Nadziane jabłka wkładamy do wnętrza gęsi, zaszywamy ją. Gęś układamy na wysmarowanej mocno masłem brytfance, polewamy winem wytrawnym i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy do miękkości mięsa przez około 3,5 godziny. W czasie pieczenia należy ja polewać wytworzonym sosem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów