Gęś z jabłkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4053
Składniki:
- 1 gęś do 4 kg
- 1 kg jabłek (renet)
- 0,5 łyżki mielonego kminku
- 6 goździków spożywczych
- 4 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki wina wytrawnego
- sól
Opis przygotowania:
Oczyszczoną i sprawioną gęś włożyć do zimnej wody na 3 godziny, po czym wyjmujemy ją, osuszamy i nacieramy z zewnątrz i we wewnątrz solą wymieszaną z mielonym kminkiem. Natartą gęś zostawiamy tak na 2 godziny. Jabłka umyć, wydrążyć z nich gniazda nasion, a następnie włożyć w nie posiekane orzechy włoskie wymieszane z miodem. W każde jabłko należy włożyć też po dwa goźdżiki. Nadziane jabłka wkładamy do wnętrza gęsi, zaszywamy ją. Gęś układamy na wysmarowanej mocno masłem brytfance, polewamy winem wytrawnym i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy do miękkości mięsa przez około 3,5 godziny. W czasie pieczenia należy ja polewać wytworzonym sosem.
Komentarze (0)