Galareta rybno-warzywna
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 824
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 600 g filetów z karpia
- 350 g zielonego groszku w zalewie
- 4 łyżki zielonych oliwek w zalewie bez pestek
- 2 marchewki
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek zielonego koperku
Opis przygotowania:
Żelatynę spożywczą przesypać do kubka, zalać letnią wodą i moczyć przez 10 minut. Marchew oraz zielony koperek umyć i odsączyć z wody. Marchew pokroić w cienkie plastry i przełożyć do rondla. Filety z karpia pokroić na kawałki i dodać do marchwi w rondlu. Wlać do tego bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości ryby. Wtedy dodać odsączony z zalewy zielony groszek, oliwki i zielony koperek. Następnie wlać do tego namoczoną wcześniej żelatynę. Całość dobrze wymieszać. po czym ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić. Po przestudzeniu wszystko przelać do pudełka plastikowego, wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia galaretki.
Komentarze (0)