Sooji Halwa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1093
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny
- 150 g suszonych moreli
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki tłuczonych orzechów nerkowca
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- migdały do dekoracji
Opis przygotowania:
Suszone morele sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Orzechy nerkowca zmiażdżyć w moździerzu. Masło klarowane stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego kaszę mannę, tłuczone orzechy nerkowca, dobrze wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie wsypać do tego mielony kardamon, cukier, dodać posiekane morele, wymieszać i wlać do tego mleko. Całość mieszać i gotować na zmniejszonym już ogniu do chwili, aż wszystko dobrze zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i udekorować całymi migdałami.
Komentarze (0)