Sooji Halwa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1093
Sooji Halwa
fot. Mdsmds0 / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 150 g suszonych moreli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów nerkowca
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • migdały do dekoracji

Opis przygotowania:

Suszone morele sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Orzechy nerkowca zmiażdżyć w moździerzu. Masło klarowane stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego kaszę mannę, tłuczone orzechy nerkowca, dobrze wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie wsypać do tego mielony kardamon, cukier, dodać posiekane morele, wymieszać i wlać do tego mleko. Całość mieszać i gotować na zmniejszonym już ogniu do chwili, aż wszystko dobrze zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i udekorować całymi migdałami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów