Lauki halwa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 779
Składniki:
- 500 ml mleka 3,2%
- 400 g miąższu z tykwy butelkowej
- 4 zielone mielone kardamonu
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki tłuczonych orzechów nerkowca
- 2 łyżki tłuczonych pistacji
- 2 łyżki tłuczonych migdałów
- 1 łyżka rodzynek
Opis przygotowania:
Miąższ z tykwy zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć go do miski. Do rondla wlać mleko i podgrzewać je na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się gotować. Wtedy zmniejszyć ogień i gotować mleko do chwili, aż zostanie z niego tylko połowa. Wsypać do tego cukier, mielony kardamon zielony, migdały, pistacje i rodzynki. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia. Masło klarowane rozpuścić na rozgrzanej patelni i dodać do niego starty miąższ z tykwy. Miąższ wymieszać, smażyć go przez 40 sekund, po czym dodać do tego mleko z wszystkimi wymieszanymi wcześniej składnikami, wymieszać i dusić przez minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przestudzić i przełożyć do misek.
Komentarze (0)