Lauki halwa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 564
Lauki halwa
fot. stockimagefactory (elements.envato.com)

Składniki:

  • 500 ml mleka 3,2%
  • 400 g miąższu z tykwy butelkowej
  • 4 zielone mielone kardamonu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów nerkowca
  • 2 łyżki tłuczonych pistacji
  • 2 łyżki tłuczonych migdałów
  • 1 łyżka rodzynek

Opis przygotowania:

Miąższ z tykwy zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć go do miski. Do rondla wlać mleko i podgrzewać je na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się gotować. Wtedy zmniejszyć ogień i gotować mleko do chwili, aż zostanie z niego tylko połowa. Wsypać do tego cukier, mielony kardamon zielony, migdały, pistacje i rodzynki. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia. Masło klarowane rozpuścić na rozgrzanej patelni i dodać do niego starty miąższ z tykwy. Miąższ wymieszać, smażyć go przez 40 sekund, po czym dodać do tego mleko z wszystkimi wymieszanymi wcześniej składnikami, wymieszać i dusić przez minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przestudzić i przełożyć do misek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów