Furofuki rzodkiew
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1496
Składniki:
- 3 białe rzepy
- 2 suszone płaty wodorostów kombu
- 2 łyżki bulionu Dashi
- 1 l wody
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- Sos:
- 50 ml wina ryżowego
- 2 łyżki przyprawi mirin
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 żółtko jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki białego miso
Opis przygotowania:
Rzepę białą umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, po czym przekroić na połówki i wydrążyć łyżeczką środki. Wodorosty suszone sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć je na spód rondla. Na wodorosty nałożyć przygotowaną wcześniej rzepę, po czym całość zalać lekko osoloną wodą, bulionem dashi i gotować do miękkości rzepy (przez około 45 minut na średnim ogniu). Po ugotowaniu samą jedynie rzepę odcedzić i wyłożyć samą na talerz.
Przygotować sos: miso przesypać do rondla, zalać je wodą i zagotować na średnim ogniu. Potem imbir obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach do gotowanego miso, po czym wlać do tego mirin, wino ryżowe, doprawić do smaku solą, cukrem i dobrze wymieszać. Następnie dodać do całości żółtko jajka, ponowni wszystko wymieszać i gotować do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć.
Wtedy ściągnąć je z ognia i łyżeczka nałożyć w miejsca wydrążonej gotowanej rzepy.
Przygotować sos: miso przesypać do rondla, zalać je wodą i zagotować na średnim ogniu. Potem imbir obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach do gotowanego miso, po czym wlać do tego mirin, wino ryżowe, doprawić do smaku solą, cukrem i dobrze wymieszać. Następnie dodać do całości żółtko jajka, ponowni wszystko wymieszać i gotować do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć.
Wtedy ściągnąć je z ognia i łyżeczka nałożyć w miejsca wydrążonej gotowanej rzepy.
Komentarze (0)