Zupa z rzodkiewek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3207
Zupa z rzodkiewek
fot. Pille - Nami-nami / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 pęczki młodych rzodkiewek
  • 20 g masła
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 1 cebula
  • sok z jednej cytryny
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta startej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Rzodkiewkę z liśćmi dokładnie umyć, liście poodcinać i wrzucić do garnka, zalać 3 szklankami wody, osolić i gotować przez 10 minut. Zagotowany wywar odcedzić, liście usunąć. Rzodkiewki pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Masło stopić w rondlu, dodać do niego cebulę, plastry rzodkiewek i przesmażyć przez 5 minut. Przesmażone warzywa zalać wywarem z gotowanych liści i gotować 10 minut na średnim ogniu. Następnie przestudzić, wlać jogurt, wymieszać, dodać soku z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać, przelać na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów