Zupa z rzodkiewek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3207
Składniki:
- 2 pęczki młodych rzodkiewek
- 20 g masła
- 1 duży jogurt naturalny
- 1 cebula
- sok z jednej cytryny
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- szczypta startej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Rzodkiewkę z liśćmi dokładnie umyć, liście poodcinać i wrzucić do garnka, zalać 3 szklankami wody, osolić i gotować przez 10 minut. Zagotowany wywar odcedzić, liście usunąć. Rzodkiewki pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Masło stopić w rondlu, dodać do niego cebulę, plastry rzodkiewek i przesmażyć przez 5 minut. Przesmażone warzywa zalać wywarem z gotowanych liści i gotować 10 minut na średnim ogniu. Następnie przestudzić, wlać jogurt, wymieszać, dodać soku z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać, przelać na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)