Frytki z miksem z groszku i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 771
Składniki:
- 600 g zielonego groszku w zalewie
- 2 dojrzale awokado
- 2 duże ziemniaki
- pęczek drobnego szczypiorku
- szczypta mielonej, słodkiej, czerwonej papryki
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Szczypiorek oraz awokado umyć i osączyć z wody. Szczypiorek posiekać drobno. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć go do miksera. Groszek zielony odcedzić z zalewy i dodać do awokado w mikserze. Oba składniki zmiksować na jednolitą masę, po czym doprawić ją do smaku szczyptą soli, mielonej czerwonej papryki i wyłożyć na talerz. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć je papierowym ręcznikiem i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone ziemniaki wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć je na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć je z oleju i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)