Schab zapiekany z jajkiem i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2639
Składniki:
- 300 g schabu wieprzowego
- 20 g wędzonej szynki w plastrach
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Mięso podzielić na porcje, rozbić tłuczkiem, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i wyłożyć na stolnicę. Jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać posiekaną natkę zielonej pietruszki i całość dokładnie roztrzepać trzepaczką. Roztrzepane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia, podzielić na kawałki i przełożyć na rozbite mięso. Do składników dodać szynkę wędzoną, wszystko zawinąć w rulony i spiąć małymi wykałaczkami. Spięte składniki przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, skropić je olejem i piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, pokroić w plastry i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)