Coleslaw z jajkiem i kukurydzą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1792
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jabłko słodkie
- sól
- pieprz
- 0,5 główki białej kapusty
Opis przygotowania:
Warzywa oraz jabłko umyć i osączyć z wody. Kapustę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć do miski. Jabłko pozbawić gniazda nasiennego, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do startej kapusty. Dodać do tego obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę oraz osączoną z zalewy kukurydzę. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do pozostałych składników. Następnie jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Potem obrać je ze skorupek, pokroić w drobną kostkę i dodać składników. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem i dodać do tego majonez. Całość dokładnie wymieszać i wstawić na 20 minut do lodówki.
Komentarze (0)