Flan łososiowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2502
Składniki:
- 100 g wędzonego łososia
- 300 ml śmietany
- 1 por (średniej wielkości)
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
- kilka kromek pszennego chleba tostowego
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Łososia pokroić na małe kawałki. Koperek umyć i drobno posiekać. Por przeciąć na pół, pokroić w plasterki, następnie całość przełożyć do miski i lekko posolić. W rondlu rozpuścić łyżkę masła i poddusić przygotowany por. Dokładnie wymieszać śmietanę z solą, pieprzem, jajkami i posiekanym uprzednio koperkiem.
Przygotować kokilki lub inne małe, ceramiczne naczynia żaroodporne. Dno każdego naczynia wyłożyć porwanym na małe kawałki chlebem tostowym, na nim położyć przygotowanego łososia, odrobinę pora i zalać mieszanką jajek i śmietany do około 2/3 wysokości naczynia. Tak przygotowane flany piec przez około 20 minut w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st C.
Przygotować kokilki lub inne małe, ceramiczne naczynia żaroodporne. Dno każdego naczynia wyłożyć porwanym na małe kawałki chlebem tostowym, na nim położyć przygotowanego łososia, odrobinę pora i zalać mieszanką jajek i śmietany do około 2/3 wysokości naczynia. Tak przygotowane flany piec przez około 20 minut w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st C.
Komentarze (0)