Flan łososiowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2328
Flan łososiowy
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g wędzonego łososia
  • 300 ml śmietany
  • 1 por (średniej wielkości)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • kilka kromek pszennego chleba tostowego
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Łososia pokroić na małe kawałki. Koperek umyć i drobno posiekać. Por przeciąć na pół, pokroić w plasterki, następnie całość przełożyć do miski i lekko posolić. W rondlu rozpuścić łyżkę masła i poddusić przygotowany por. Dokładnie wymieszać śmietanę z solą, pieprzem, jajkami i posiekanym uprzednio koperkiem.

Przygotować kokilki lub inne małe, ceramiczne naczynia żaroodporne. Dno każdego naczynia wyłożyć porwanym na małe kawałki chlebem tostowym, na nim położyć przygotowanego łososia, odrobinę pora i zalać mieszanką jajek i śmietany do około 2/3 wysokości naczynia. Tak przygotowane flany piec przez około 20 minut w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st C.

Autor: mar4

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów