Flaczki z cebulą i sosem sojowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2034
Flaczki z cebulą i sosem sojowym
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g flaczków wołowych
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 cebule
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz flaczki wołowe dokładnie umyć i osączyć z wody. Suszone pomidory sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki. Następnie flaczki wołowe przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, gotować przez 40 minut, po czym odcedzić. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na rozgrzany olej na patelni. Do cebuli dodać pokrojone suszone pomidory i ugotowane wcześniej flaczki. Całość zalać sosem sojowym, wsypać mieloną paprykę chili, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów