Flaczki z cebulą i sosem sojowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2211
Składniki:
- 200 g flaczków wołowych
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 cebule
- 2 suszone pomidory
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz flaczki wołowe dokładnie umyć i osączyć z wody. Suszone pomidory sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki. Następnie flaczki wołowe przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody, gotować przez 40 minut, po czym odcedzić. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na rozgrzany olej na patelni. Do cebuli dodać pokrojone suszone pomidory i ugotowane wcześniej flaczki. Całość zalać sosem sojowym, wsypać mieloną paprykę chili, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)