Flaczki wieprzowe z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2795
Składniki:
- 400 g flaczków wieprzowych (jelita)
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 cebule
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łodygi selera naciowego
- 1,5 łyżki soli
- 1 duży ziemniak
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- pieprz mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Flaczki wieprzowe dokładnie opłukać w 2 l lekko osolonej wody i pokroić je w plastry o grubości 1,5 cm. Kapustę oraz łodygi selera pokroić na kawałki i przełożyć do rondla. Dodać do tego pokrojone wcześniej flaczki, ziele angielskie, ziarna pieprzu, mieloną paprykę i zalać 2 l lekko osolonej wody. Całość szybko zagotować na średnim ogniu, po czym obrać ziemniaka ze skóry pokroić w drobną kostkę i dodać do gotowanych składników. Wlać również sos sojowy, wymieszać i gotować przez 2 godziny na zmniejszonym ogniu. Pod koniec gotowania wszystko doprawić do smaku przyprawami, ponownie wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)