Flaczki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1908
Składniki:
- 600 g flaków
- sól
- 1 cebula
- 150 g warzyw korzeniowych
- 40 g smalcu
- 40 g mąki
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- pieprz mielony
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
Flaki dobrze wypłucz, wyczyść je solą, oskrob, znów wypłucz, włóż do zimnej wody i gotuj 30 minut. Odcedź, zalej czystą wodą i ugotuj do miękkości. Gdy są prawie miękkie - dodaj oczyszczoną cebulę, sól i warzywa korzeniowe. Dogotuj. Na smalcu zrumień mąkę, rozprowadź ją zimnym wywarem, wymieszaj, połącz z ugotowanymi flakami i jarzynami pokrojonymi w paski. Oprósz czerwoną papryką w proszku i mielonym pieprzem. Gotuj 20 minut. Posyp drobno posiekaną zieloną natką pietruszki. Flaki powinny być dość gęste.
Komentarze (0)