Flaczki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1908

Składniki:

  • 600 g flaków
  • sól
  • 1 cebula
  • 150 g warzyw korzeniowych
  • 40 g smalcu
  • 40 g mąki
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • pieprz mielony
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Flaki dobrze wypłucz, wyczyść je solą, oskrob, znów wypłucz, włóż do zimnej wody i gotuj 30 minut. Odcedź, zalej czystą wodą i ugotuj do miękkości. Gdy są prawie miękkie - dodaj oczyszczoną cebulę, sól i warzywa korzeniowe. Dogotuj. Na smalcu zrumień mąkę, rozprowadź ją zimnym wywarem, wymieszaj, połącz z ugotowanymi flakami i jarzynami pokrojonymi w paski. Oprósz czerwoną papryką w proszku i mielonym pieprzem. Gotuj 20 minut. Posyp drobno posiekaną zieloną natką pietruszki. Flaki powinny być dość gęste.

Autor: gargamel

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów