Filety w szpinaku i galarecie.
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 1320
Składniki:
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 2 małe słoiczki zurawiny
- 2 łyżki żelatyny
- 2 szklanki czerwonego wina półwytrawnego
- 20 dag szpinaku
- 1 kostka rosołowa
Opis przygotowania:
1.Mięso pokroić wzdłuż na paski.Zalać dwoma szklankami wrzątku,dodać kostkę rosołową i ugotować do miękkości.Ocztszczyny szpinak na minutę włożyć do wrzątku.Wyjąć,przelać zimną wodą.
2.Żelatyne zalać 1/2 szklanki wina,gdy spęcznieje,podgrzewać mieszając,aż się rozpuści.Połączyć z resztą wina i żurawiną,zmiksować.na spód opłukanej zimną wodą formy wlać połowę galaretki,odstawić ,by zastygła.
3.Na galaretce ułożyć paski kurczaka owiniete liśćmi szpianku.Zalać pozostałą galaretką.Znów odstawić,by zastygła.Przed podaniem wyjąć z formy,ułożyć na półmisku,pokroić w plastry.Można ozdobić ziołami.
2.Żelatyne zalać 1/2 szklanki wina,gdy spęcznieje,podgrzewać mieszając,aż się rozpuści.Połączyć z resztą wina i żurawiną,zmiksować.na spód opłukanej zimną wodą formy wlać połowę galaretki,odstawić ,by zastygła.
3.Na galaretce ułożyć paski kurczaka owiniete liśćmi szpianku.Zalać pozostałą galaretką.Znów odstawić,by zastygła.Przed podaniem wyjąć z formy,ułożyć na półmisku,pokroić w plastry.Można ozdobić ziołami.
Komentarze (0)