Figi pieczone z serem i szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1224
Figi pieczone z serem i szynką
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g szynki parmeńskiej w plastrach
  • 100 g sera pleśniowego Roquefort
  • 4 dojrzałe figi
  • pęczek roszponki

Opis przygotowania:

Roszponkę oraz figi umyć i osaczyć z wody. Roszponkę wyłożyć na talerz. Figi przekroić na połowy, wyłożyć je plastrami szynki parmeńskiej i przełożyć na blachę do pieczenia. Następnie figi z szynką posypać pokruszonym drobno serem Roquefort. Całość wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Wszystko piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi, wtedy wyciągnąć z piekarnika i dodać do roszponki na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów