Fasolka po burgundzku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3370
Składniki:
- 30 dkg nasion czerwonej cebuli
- 20 dkg przerośniętego boczku
- 2 cebule
- 20 dkg marchwi
- 1/8 litra czerwonego wina wytrawnego
- szczypta ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 2 gałązki tymianku
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Fasolę moczyć w wodzie przez 12 godzin, pod przykryciem. Następnie gotować w tej samej wodzie przez 1,5 godziny. Ugotowaną fasolę osączyć. Boczek i obrane cebule pokroić w kostkę. Marchew oskrobać, umyć i pokroić na plasterki. W dużym garnku wysmażyć boczek. Cebulę i marchew podsmażyć, mieszając na wytopionym tłuszczu. Fasolę przełożyć do garnka, wlać wino, doprawić solą i paprykę, wymieszać z podsmażoną marchwią i cebulą. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Mąkę zagnieść z masłem i mieszając rozprowadzić w potrawie, gotować jeszcze 10 minut.
Przed podaniem posypać posiekanym tymiankiem.
Przed podaniem posypać posiekanym tymiankiem.
Komentarze (0)