Fasolka po burgundzku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3370
Fasolka po burgundzku

Składniki:

  • 30 dkg nasion czerwonej cebuli
  • 20 dkg przerośniętego boczku
  • 2 cebule
  • 20 dkg marchwi
  • 1/8 litra czerwonego wina wytrawnego
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Fasolę moczyć w wodzie przez 12 godzin, pod przykryciem. Następnie gotować w tej samej wodzie przez 1,5 godziny. Ugotowaną fasolę osączyć. Boczek i obrane cebule pokroić w kostkę. Marchew oskrobać, umyć i pokroić na plasterki. W dużym garnku wysmażyć boczek. Cebulę i marchew podsmażyć, mieszając na wytopionym tłuszczu. Fasolę przełożyć do garnka, wlać wino, doprawić solą i paprykę, wymieszać z podsmażoną marchwią i cebulą. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Mąkę zagnieść z masłem i mieszając rozprowadzić w potrawie, gotować jeszcze 10 minut.

Przed podaniem posypać posiekanym tymiankiem.

Autor: lelandgaunt

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów