Fasola w sosie curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4794
Składniki:
- 400 g białej fasoli
- 200 g szynki
- 4 jajka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1/3 szklanki śmietany
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Fasolę opłukać i namoczyć w trzech szklankach wody na 8 godzin przed przygotowaniem. Namoczoną ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Pod koniec gotowania posolić. W drugim garnku ugotować jajka na twardo. Cebulę obrać, pokroić drobno i zrumienić na maśle. Do cebuli dodać curry, przecier pomidorowy, mąkę i 2 szklanki wody z gotowanej fasoli, aby powstał sos. Wszystko wymieszać doprawić do smaku, dodać do tego śmietanę i zagotować przez 5 minut. Ugotowane jajka obrać ze skorupek i pokroić na kawałki. Szynkę pokroić w kostkę i razem z jajkami podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Fasolę przełożyć na talerz, obok niej ułożyć podsmażone jajka z szynką i polać sosem. Gotowe danie podajemy na gorąco posypane natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)