Fasola w paście z baklażana i curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1210
Składniki:
- 20 g sera feta
- 2 zielone papryczki chili
- 1 szklanka białej fasoli
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Pasta:
- 1 bakłażan
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić.
Przygotować pastę: bakłażana przekroić na połówki, wstawić go do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do miękkości. Kiedy zmięknie, wyciągnąć go z piekarnika i łyżeczką wydrążyć miąższ. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać wydrążony miąższ z bakłażana, wsypać kurkumę oraz curry. doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minutę na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać ugotowaną wcześniej fasolę, całość wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.
Wszystko posypać pokruszonym na drobne kawałki serem feta, pokrojoną natką zielonej pietruszki i udekorować zielona papryka chili.
Przygotować pastę: bakłażana przekroić na połówki, wstawić go do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do miękkości. Kiedy zmięknie, wyciągnąć go z piekarnika i łyżeczką wydrążyć miąższ. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać wydrążony miąższ z bakłażana, wsypać kurkumę oraz curry. doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minutę na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać ugotowaną wcześniej fasolę, całość wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.
Wszystko posypać pokruszonym na drobne kawałki serem feta, pokrojoną natką zielonej pietruszki i udekorować zielona papryka chili.
Komentarze (0)