Fabada
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1896
Składniki:
- 400 ml bulionu warzywnego z kostki
- 400 ml wody
- 200 g fasoli Jaś
- 4 łyżki masła
- 2 pęta kiełbasy śląskiej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Fasolą zalać 400 ml lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Wodę z gotowanej fasoli przelać do rondla. Odcedzoną fasolę przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego masła na patelni i smażyć ją na średnim ogniu do chwili, aż się lekko przyrumieni. Wtedy ściągnąć ją z ognia i przełożyć na talerz. Kiełbasę śląską pokroić w kostkę, przełożyć ją do kolejnego rondla, oprószyć ją suszoną kolendrą i zrumienić na pozostałym maśle. Do zrumienionej kiełbasy wlać wodę z gotowanej wcześniej fasoli, bulion warzywny i dodać koncentrat pomidorowy. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przelać do smażonej fasoli na talerzu.
Komentarze (0)