Enchiladas de mole
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2644
Składniki:
- 200 g czerwonej fasoli w zalewie
- 200 g ciecierzycy w zalewie
- 3 łyżki oleju
- 2 czerwone papryki
- 2 placki tortilli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka sezamu
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
- pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz
- Sos:
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko odparować i wyłożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Fasolę oraz ciecierzycę osączyć z zalewy. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną paprykę, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą, mielonym kminkiem i papryką chili. Całość wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem do smażonych składników dodać osączoną z zalewy czerwoną fasolę i ciecierzycę. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Placki tortilli przełożyć na kolejną, rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i zawinąć w nie usmażone wcześniej warzywa.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mielony cynamon, ziele angielskie, paprykę chili oraz suszone oregano i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny, wsypać kakao, doprawić wszystko do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem brązowym, dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać tortille.
Gotową potrawę posypać sezamem i posiekanym drobno zielonym koperkiem.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mielony cynamon, ziele angielskie, paprykę chili oraz suszone oregano i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny, wsypać kakao, doprawić wszystko do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem brązowym, dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać tortille.
Gotową potrawę posypać sezamem i posiekanym drobno zielonym koperkiem.
Komentarze (0)