Enchiladas de mole

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2644
Enchiladas de mole
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 200 g ciecierzycy w zalewie
  • 3 łyżki oleju
  • 2 czerwone papryki
  • 2 placki tortilli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka sezamu
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko odparować i wyłożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Fasolę oraz ciecierzycę osączyć z zalewy. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną paprykę, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą, mielonym kminkiem i papryką chili. Całość wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem do smażonych składników dodać osączoną z zalewy czerwoną fasolę i ciecierzycę. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Placki tortilli przełożyć na kolejną, rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i zawinąć w nie usmażone wcześniej warzywa.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mielony cynamon, ziele angielskie, paprykę chili oraz suszone oregano i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny, wsypać kakao, doprawić wszystko do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem brązowym, dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać tortille.

Gotową potrawę posypać sezamem i posiekanym drobno zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów