Deser rabarbarowo-truskawkowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1611
Deser rabarbarowo-truskawkowy
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g śmietany kremówki
  • 50 ml białego rumu
  • 20 g truskawek
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kiwi
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Owoce oraz rabarbar umyć i osączyć z wody. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na kawałki. Rabarbar pokroić w drobną kostkę i połączyć z pokrojonymi truskawkami. Pokrojone składniki zasypać cukrem, zalać białym rumem i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie całość wyciągnąć z lodówki, przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowanymi składnikami napełnić szklanki do połowy. Następnie śmietanę kremówkę ubić trzepaczką z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do zmiksowanych składników . Na to ponownie przełożyć zmiksowane składniki oraz kolejną porcję bitej śmietany. Całość udekorować obranym ze skóry i pokrojonym w plastry kiwi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów