Deser rabarbarowo-truskawkowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1611
Składniki:
- 100 g śmietany kremówki
- 50 ml białego rumu
- 20 g truskawek
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 1 kiwi
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Owoce oraz rabarbar umyć i osączyć z wody. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na kawałki. Rabarbar pokroić w drobną kostkę i połączyć z pokrojonymi truskawkami. Pokrojone składniki zasypać cukrem, zalać białym rumem i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie całość wyciągnąć z lodówki, przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowanymi składnikami napełnić szklanki do połowy. Następnie śmietanę kremówkę ubić trzepaczką z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do zmiksowanych składników . Na to ponownie przełożyć zmiksowane składniki oraz kolejną porcję bitej śmietany. Całość udekorować obranym ze skóry i pokrojonym w plastry kiwi.
Komentarze (0)