Dżem malinowo-rabarbarowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2633
Składniki:
- 6 łodyg rabarbaru
- 2 szklanki cukru
- 1 kg malin
- 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
Opis przygotowania:
Maliny oraz rabarbar umyć i osączyć z wody. Rabarbar obrać ze skóry, pokroić go w drobną kostkę i przełożyć do rondla z grubym dnem. Następnie wsypać do niego tartą skórkę pomarańczową, 1 szklankę cukru i smażyć na małym ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy dodać do tego maliny, całość zasypać pozostałym cukrem i smażyć do czasu, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia, przełożyć do słoika, dobrze go zamknąć, przełożyć do rondla zalanego do połowy wodą, zagotować, wyciągnąć z wody i trzymać w temperaturze pokojowej.
Komentarze (0)