Dżem malinowo-rabarbarowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2633
Dżem malinowo-rabarbarowy
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 łodyg rabarbaru
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kg malin
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej

Opis przygotowania:

Maliny oraz rabarbar umyć i osączyć z wody. Rabarbar obrać ze skóry, pokroić go w drobną kostkę i przełożyć do rondla z grubym dnem. Następnie wsypać do niego tartą skórkę pomarańczową, 1 szklankę cukru i smażyć na małym ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy dodać do tego maliny, całość zasypać pozostałym cukrem i smażyć do czasu, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia, przełożyć do słoika, dobrze go zamknąć, przełożyć do rondla zalanego do połowy wodą, zagotować, wyciągnąć z wody i trzymać w temperaturze pokojowej.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów