Sorbert owocowy ze śmietaną, herbatnikami i tapioką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1090
Sorbert owocowy ze śmietaną, herbatnikami i tapioką
fot. goodiesfirst / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany 18%
  • 6 owoców kiwi
  • 4 łyżki perełek tapioki
  • 4 herbatniki z cukrem
  • 1 łyżka cukru
  • Sorbet:
  • 2 kg dojrzałych mango
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Mango oraz kiwi umyć i osączyć z wody. Przygotować sorbet: mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na małe kawałki i przełożyć do miksera. Wsypać do tego cukier, wlać wodę, po czym zmiksować mikserem na jednolitą masę, przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić w zamrażalniku. Następnie śmietanę rozmieszać z 1 łyżką cukru, perełkami tapioki i przelać na odpowiedni talerz. Kiwi obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki, zmiksować mikserem na jednolitą masę i dodać do składników na talerzu. Na to nałożyć herbatniki z cukrem i przygotowany wcześniej sorbet z mango.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów