Sorbert owocowy ze śmietaną, herbatnikami i tapioką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1317
Składniki:
- 200 ml śmietany 18%
- 6 owoców kiwi
- 4 łyżki perełek tapioki
- 4 herbatniki z cukrem
- 1 łyżka cukru
- Sorbet:
- 2 kg dojrzałych mango
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Mango oraz kiwi umyć i osączyć z wody. Przygotować sorbet: mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na małe kawałki i przełożyć do miksera. Wsypać do tego cukier, wlać wodę, po czym zmiksować mikserem na jednolitą masę, przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić w zamrażalniku. Następnie śmietanę rozmieszać z 1 łyżką cukru, perełkami tapioki i przelać na odpowiedni talerz. Kiwi obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki, zmiksować mikserem na jednolitą masę i dodać do składników na talerzu. Na to nałożyć herbatniki z cukrem i przygotowany wcześniej sorbet z mango.
Komentarze (0)