Dynia zapiekana z kurczakiem, boczkiem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 989
Dynia zapiekana z kurczakiem, boczkiem i serem
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonego boczku
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 dynia do 1,5 kg
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Dynię umyć, osączyć z wody, pokroić w plastry o grubości 2 cm i wydrążyć z nich nasiona. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić. Następnie razem z serem twarogowym zmielić je maszynką do mięsa i dodać do pokrojonego boczku w misce. Czosnek obrać ze skóry, posiekać go drobno i dodać do całości. Mięso z serem w misce doprawić do smaku solą jeśli trzeba, pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Następnie dobrze wymieszać i nałożyć do wnętrza wydrążonej wcześniej dyni. Wszystko przełożyć na talerze żaroodporne, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Całość piec do miękkości dyni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów