Dynia zapiekana z kurczakiem, boczkiem i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1177
Składniki:
- 300 g wędzonego boczku
- 200 g białego sera twarogowego
- 4 piersi z kurczaka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 dynia do 1,5 kg
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Dynię umyć, osączyć z wody, pokroić w plastry o grubości 2 cm i wydrążyć z nich nasiona. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić. Następnie razem z serem twarogowym zmielić je maszynką do mięsa i dodać do pokrojonego boczku w misce. Czosnek obrać ze skóry, posiekać go drobno i dodać do całości. Mięso z serem w misce doprawić do smaku solą jeśli trzeba, pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Następnie dobrze wymieszać i nałożyć do wnętrza wydrążonej wcześniej dyni. Wszystko przełożyć na talerze żaroodporne, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Całość piec do miękkości dyni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)