Dynia zapiekana ze śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3750

Składniki:

  • 800 g dyni
  • 2 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki utartego sera żółtego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do pieczenia

Opis przygotowania:

Dynię umyć, obrać ze skórki, przekroić na połowy, usunąć z niej miąższ i nasiona, pokroić w drobną kostkę, a następnie rozgotować ją w bardzo małej ilości wody (do 4 łyżek). Ziemniaki obrać i ugotować na miękko. Po ugotowaniu rozetrzeć je przez durszlak. Do roztartych ziemniaków dodać całe jajka, mąkę, śmietanę, sól i pieprz. Dodać wszystko do ugotowanej dyni i wymieszać. Tłuszczem wysmarować naczynie do pieczenia, posypać je startym serem żółtym i bułką tartą, włożyć do niego dynię i zapiekać przez 20 minut. Gotową dynię można posypać zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów