Dynia zapiekana ze śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3861
Składniki:
- 800 g dyni
- 2 ziemniaki
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki utartego sera żółtego
- 1 łyżka bułki tartej
- sól i pieprz
- tłuszcz do pieczenia
Opis przygotowania:
Dynię umyć, obrać ze skórki, przekroić na połowy, usunąć z niej miąższ i nasiona, pokroić w drobną kostkę, a następnie rozgotować ją w bardzo małej ilości wody (do 4 łyżek). Ziemniaki obrać i ugotować na miękko. Po ugotowaniu rozetrzeć je przez durszlak. Do roztartych ziemniaków dodać całe jajka, mąkę, śmietanę, sól i pieprz. Dodać wszystko do ugotowanej dyni i wymieszać. Tłuszczem wysmarować naczynie do pieczenia, posypać je startym serem żółtym i bułką tartą, włożyć do niego dynię i zapiekać przez 20 minut. Gotową dynię można posypać zielonym koperkiem.
Komentarze (0)