Dynia zapiekana z chlebem i kurkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1034
Składniki:
- 300 g świeżych kurek
- 300 g chleba pszennego
- 200 g sera mozzarella
- 3 łyżki masła
- 3 male dynie
- 2 cebule
- 0,5 łyżeczki suszonego estragonu
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Dynie umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy i wydrążyć z nich nasiona. Kurki umyć, dobrze oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w kostkę i zeszklić na roztopionym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać oczyszczone kurki, doprawić je do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym estragonem, majerankiem, dobrze wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pokruszony na małe kawałki chleb. Całość wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć do wydrążonych wcześniej dyń. Wszystko posypać pokruszonym drobno serem mozzarella, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do miękkości dyni. Kiedy dynia zmięknie, wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)