Dynia pieczona z miętą i cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 462
Składniki:
- 800 g miąższu z dyni
- 2 szalotki
- sól
- pieprz czarny mielony
- garstka pieprzowej mięty
Opis przygotowania:
Miąższ z dyni umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Następnie oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć na blachę do pieczenia. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do dyni na blasze do pieczenia. Całość posypać miętą pieprzową, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do miękkości warzyw. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)