Dynia pieczona z miętą i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 462
Dynia pieczona z miętą i cebulą
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g miąższu z dyni
  • 2 szalotki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • garstka pieprzowej mięty

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Następnie oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć na blachę do pieczenia. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do dyni na blasze do pieczenia. Całość posypać miętą pieprzową, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do miękkości warzyw. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów