Dynia nadziewana ziemniakami i cieciorką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3106
Składniki:
- 16 małych marchewek
- 10 dag pestek z dyni
- 6 ziaren pieprzu
- 4 ziemniaki młode
- 2 małe dynie
- 2 łodygi szczypiorku
- 1 mała puszka zielonego groszku
- 1 puszka cieciorki w zalewie
- 1 czerwona cebula
- 1 ogórek
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
- sól
- pieprz
- 1 opakowanie małych wykałaczek
Opis przygotowania:
Dynie umyć, wykroić środki, nasiona oczyścić, obrać ze skóry, przypiec na patelni bez tłuszczu, następnie utłuc na drobne kawałki. Wydrążona dynię wstawić na 2 minuty do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni, po czym wyciągnąć i przełożyć na talerz. Ziemniaki i marchew dokładnie umyć, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować w mundurkach. Ugotowane odcedzić, trzy obrać ze skóry, drobno pokroić i przełożyć do miski, a jednego ziemniaka przekroić na połowę razem ze skórą. Marchewki wyłożyć na talerz. Ogórka obrać ze skóry i drobno pokroić, cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Cieciorkę i groszek zielony osączyć z zalewy i połączyć z ziemniakami. Dodać nasiona dyni, cebulę i ogórka. Doprawić do smaku pieprzem, solą oraz papryką. Zmiksować mikserem i nałożyć do otworu dyni. Połowy ziemniaków ze skórą nabić na wykałaczki i zamknąć otwór dyni. Osiem marchewek nabić na połowy wykałaczek i przymocować na spód dyni, tworząc "łapy pająka". Ziarna pieprzu nabić na wykałaczki, przymocować do ziemniaka i uformować oczy i usta. Łodygi szczypiorku podzielić na równe kawałki i po dwie przymocować z przodu ziemniaka.
Komentarze (0)