Dynia nadziewana ziemniakami i cieciorką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2914
Dynia nadziewana ziemniakami i cieciorką
fot. thievingjoker / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 16 małych marchewek
  • 10 dag pestek z dyni
  • 6 ziaren pieprzu
  • 4 ziemniaki młode
  • 2 małe dynie
  • 2 łodygi szczypiorku
  • 1 mała puszka zielonego groszku
  • 1 puszka cieciorki w zalewie
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • 1 opakowanie małych wykałaczek

Opis przygotowania:

Dynie umyć, wykroić środki, nasiona oczyścić, obrać ze skóry, przypiec na patelni bez tłuszczu, następnie utłuc na drobne kawałki. Wydrążona dynię wstawić na 2 minuty do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni, po czym wyciągnąć i przełożyć na talerz. Ziemniaki i marchew dokładnie umyć, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować w mundurkach. Ugotowane odcedzić, trzy obrać ze skóry, drobno pokroić i przełożyć do miski, a jednego ziemniaka przekroić na połowę razem ze skórą. Marchewki wyłożyć na talerz. Ogórka obrać ze skóry i drobno pokroić, cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Cieciorkę i groszek zielony osączyć z zalewy i połączyć z ziemniakami. Dodać nasiona dyni, cebulę i ogórka. Doprawić do smaku pieprzem, solą oraz papryką. Zmiksować mikserem i nałożyć do otworu dyni. Połowy ziemniaków ze skórą nabić na wykałaczki i zamknąć otwór dyni. Osiem marchewek nabić na połowy wykałaczek i przymocować na spód dyni, tworząc "łapy pająka". Ziarna pieprzu nabić na wykałaczki, przymocować do ziemniaka i uformować oczy i usta. Łodygi szczypiorku podzielić na równe kawałki i po dwie przymocować z przodu ziemniaka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów