Dynia pieczona
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2733
Składniki:
- 1,2 kg dyni
- 100 ml oliwy
- 8 dużych oliwek
- 8 migdałów obranych ze skóry
- 8 plastrów szynki wędzonej
- 3 dkg pistacji niesolonych
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 cebula
- 1 łyżka startego sera żółtego
- kilka listków bazylii
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Dynię umyć, pokroić na 10 części, usunąć nasiona. 8 plastrów dyni ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Drugą część dyni (dwa plastry) obrać ze skóry i zmiksować z posiekaną drobno cebulą, oliwą, pistacjami, bazylią. Zmiksowaną dynię doprawić solą, pieprzem, octem balsamicznym. Wierzch posypać startym serem żółtym. Wszystko wymieszać i zalać zapiekaną dynię. Piec do 15 minut. Zapieczoną dynie przełożyć na talerz, polać zalewą zmiksowaną i ułożyć na każdym plastrze szynkę. Oliwki nadziać migdałami, nabić na wykałaczki i wbić w szynkę. Przed podaniem do spożycia udekorować listkami bazylii.
Komentarze (0)