Dynia pieczona

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2656

Składniki:

  • 1,2 kg dyni
  • 100 ml oliwy
  • 8 dużych oliwek
  • 8 migdałów obranych ze skóry
  • 8 plastrów szynki wędzonej
  • 3 dkg pistacji niesolonych
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka startego sera żółtego
  • kilka listków bazylii
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Dynię umyć, pokroić na 10 części, usunąć nasiona. 8 plastrów dyni ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Drugą część dyni (dwa plastry) obrać ze skóry i zmiksować z posiekaną drobno cebulą, oliwą, pistacjami, bazylią. Zmiksowaną dynię doprawić solą, pieprzem, octem balsamicznym. Wierzch posypać startym serem żółtym. Wszystko wymieszać i zalać zapiekaną dynię. Piec do 15 minut. Zapieczoną dynie przełożyć na talerz, polać zalewą zmiksowaną i ułożyć na każdym plastrze szynkę. Oliwki nadziać migdałami, nabić na wykałaczki i wbić w szynkę. Przed podaniem do spożycia udekorować listkami bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów