Dorsz wędzony w sosie z puree i makaronem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1567
Dorsz wędzony w sosie z puree i makaronem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g wędzonego dorsza
  • 20 ml ciemnego sosu sojowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • Puree:
  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 05 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • Makaron:
  • 4 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki wody
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Dorsza wędzonego podzielić na porcje.

Przygotować makaron: mąkę przesypać na stolnicę, potem wbić do niej jajko, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 2 mm, po czym nożem pociąć w cienkie, podłużne plastry o szerokości około 0,5 cm. Następnie zagotować 1 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić pokrojone plastry ciasta. Całość wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie makaron odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować puree: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wlać do nich roztopione masło, mleko, wsypać mielony pieprz czarny i razem utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Po ubiciu składniki wyłożyć łyżką do makaronu na talerzu. Potem dodać do tego wędzonego dorsza. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać bułkę tartą i razem dokładnie wymieszać. Składniki na patelni smażyć do chwili, aż bułka tarta zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i wyłożyć na wędzonej rybie. Do rondla wlać bulion warzywny i sos sojowy. Oba składniki wymieszać, zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i polać nimi całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów