Dorsz wędzony w sosie z puree i makaronem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1793
Składniki:
- 400 g wędzonego dorsza
- 20 ml ciemnego sosu sojowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki oleju
- sól
- Puree:
- 500 g ziemniaków
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 05 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- Makaron:
- 4 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki wody
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Dorsza wędzonego podzielić na porcje.
Przygotować makaron: mąkę przesypać na stolnicę, potem wbić do niej jajko, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 2 mm, po czym nożem pociąć w cienkie, podłużne plastry o szerokości około 0,5 cm. Następnie zagotować 1 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić pokrojone plastry ciasta. Całość wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie makaron odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować puree: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wlać do nich roztopione masło, mleko, wsypać mielony pieprz czarny i razem utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Po ubiciu składniki wyłożyć łyżką do makaronu na talerzu. Potem dodać do tego wędzonego dorsza. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać bułkę tartą i razem dokładnie wymieszać. Składniki na patelni smażyć do chwili, aż bułka tarta zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i wyłożyć na wędzonej rybie. Do rondla wlać bulion warzywny i sos sojowy. Oba składniki wymieszać, zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i polać nimi całość.
Przygotować makaron: mąkę przesypać na stolnicę, potem wbić do niej jajko, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 2 mm, po czym nożem pociąć w cienkie, podłużne plastry o szerokości około 0,5 cm. Następnie zagotować 1 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić pokrojone plastry ciasta. Całość wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie makaron odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować puree: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wlać do nich roztopione masło, mleko, wsypać mielony pieprz czarny i razem utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Po ubiciu składniki wyłożyć łyżką do makaronu na talerzu. Potem dodać do tego wędzonego dorsza. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać bułkę tartą i razem dokładnie wymieszać. Składniki na patelni smażyć do chwili, aż bułka tarta zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i wyłożyć na wędzonej rybie. Do rondla wlać bulion warzywny i sos sojowy. Oba składniki wymieszać, zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i polać nimi całość.
Komentarze (0)