Dorada z sosem curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2337
Składniki:
- 400 g filetów z dorady
- 300 ml mleka kokosowego
- 5 dag zielonego groszku w łupinie
- przyprawa do ryb
- Na sos curry:
- 100 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 żółtko gotowane
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Filety umyć, oprószyć pieprzem, solą oraz przyprawą do ryb, zalać 300 ml mleka kokosowego i zagotować na małym ogniu. Następnie rybę odcedzić, przełożyć na rozpalony grill i piec przez 1,5 minuty. Potem ściągnąć z grilla i przełożyć na talerz. Groszek zielony pozbawić końcówek, zalać niewielką ilością lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i dodać do ryby.
Przygotować sos curry: ugotować 1 jajko na twardo, obrać ze skorupki, usunąć białko, a żółtko przełożyć do miski. Do żółtka dodać majonez, 100 ml mleka kokosowego, curry, imbir, doprawić solą oraz pieprzem i całość zmiksować, a następnie dodać do potrawy.
Przygotować sos curry: ugotować 1 jajko na twardo, obrać ze skorupki, usunąć białko, a żółtko przełożyć do miski. Do żółtka dodać majonez, 100 ml mleka kokosowego, curry, imbir, doprawić solą oraz pieprzem i całość zmiksować, a następnie dodać do potrawy.
Komentarze (0)