Dorada z sosem curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2111
Dorada z sosem curry
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z dorady
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 5 dag zielonego groszku w łupinie
  • przyprawa do ryb
  • Na sos curry:
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 żółtko gotowane
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Filety umyć, oprószyć pieprzem, solą oraz przyprawą do ryb, zalać 300 ml mleka kokosowego i zagotować na małym ogniu. Następnie rybę odcedzić, przełożyć na rozpalony grill i piec przez 1,5 minuty. Potem ściągnąć z grilla i przełożyć na talerz. Groszek zielony pozbawić końcówek, zalać niewielką ilością lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i dodać do ryby.

Przygotować sos curry: ugotować 1 jajko na twardo, obrać ze skorupki, usunąć białko, a żółtko przełożyć do miski. Do żółtka dodać majonez, 100 ml mleka kokosowego, curry, imbir, doprawić solą oraz pieprzem i całość zmiksować, a następnie dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów