Domowe piwo imbirowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 476
Składniki:
- 2 l zimnej przefiltrowanej wody
- 2 łyżeczki aktywnych drożdży
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1 szklanka cukru
- sok ze świeżo wyciśniętej 1 cytryny
- lód w kostkach
Opis przygotowania:
Cukier przesypać do miski, wymieszać go z aktywnymi drożdżami i przesypać do dużej butli szklanej. Następnie świeżo starty imbir wymieszać ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i dodać do cukru z drożdżami w butli. Całość zalać 1 litrem przefiltrowanej, zimnej wody, po czym zamknąć szczelnie butlę i wstrząsnąć całością. Po paru minutach butlę ostrożnie otworzyć i wlać do niej pozostałą ilość wody. Ponownie wstrząsnąć i odstawić ją w zaciemnione miejsce w temperaturze pokojowej na 2 dni.
Komentarze (0)