Domowe piwo imbirowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 476

Składniki:

  • 2 l zimnej przefiltrowanej wody
  • 2 łyżeczki aktywnych drożdży
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 szklanka cukru
  • sok ze świeżo wyciśniętej 1 cytryny
  • lód w kostkach

Opis przygotowania:

Cukier przesypać do miski, wymieszać go z aktywnymi drożdżami i przesypać do dużej butli szklanej. Następnie świeżo starty imbir wymieszać ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i dodać do cukru z drożdżami w butli. Całość zalać 1 litrem przefiltrowanej, zimnej wody, po czym zamknąć szczelnie butlę i wstrząsnąć całością. Po paru minutach butlę ostrożnie otworzyć i wlać do niej pozostałą ilość wody. Ponownie wstrząsnąć i odstawić ją w zaciemnione miejsce w temperaturze pokojowej na 2 dni.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów