Ciasto-piwo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1160
Składniki:
- 400 g białego plastycznego lukru
- 400 g żółtego plastycznego lukru
- Ciasto:
- 120 g masła
- 50 g kakao
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 240 ml wrzącej wody
- I krem:
- 450 g cukru pudru
- 200 g miękkiego masła
- 40 ml mleka 3,2%
- II krem:
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Opis przygotowania:
Kakao przesypać do miski, zalać je wrzącą wodą i dokładnie wymieszać, aby się rozpuściło. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do utartej masy wbić jajka, wsypać sól, dodać ekstrakt waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko razem utrzeć. Do utartych składników wlać rozpuszczone kakao i wymieszać. Powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany. Wtedy wszystko przelać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec przez 15-20 minut. Potem wyciągnąć i przestudzić. Po przestudzeniu z ciasta wyciąć okrągłą foremka 6 krążków.
Przygotować I krem: masło przełożyć do miski, wsypać do niego cukier puder, wlać mleko i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Gotową masę nałożyć na trzy wycięte wcześniej krążki z ciasta i nałożyć je jedno na drugie. Wszystko dobrze docisnąć do siebie. Dociśnięte ciasto z masą dobrze wysmarować dookoła, przełożyć na tackę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki. Plastyczny lukier żółty i biały rozwałkować na grubość 2 mm. Na rozwałkowanym żółtym lukrze wycisnąć kształty noża, po czym lukrem tym oblepić całe ciasto z masą i dobrze je skleić ręcznie. Natomiast z rozwałkowanego białego lukru uformować podstawkę ciasta i nałożyć ją na żółty lukier. Pozostały biały lukier zwinąć w jeden rulon, uformować z niego ucho kufla i przy pomocy małych wykałaczek przymocować go do boku ciasta.
Przygotować krem II: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Po ubiciu pianę przełożyć do szprycy i wycisnąć ją małymi porcjami do środka uformowanego wcześniej kufla.
Przygotować I krem: masło przełożyć do miski, wsypać do niego cukier puder, wlać mleko i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Gotową masę nałożyć na trzy wycięte wcześniej krążki z ciasta i nałożyć je jedno na drugie. Wszystko dobrze docisnąć do siebie. Dociśnięte ciasto z masą dobrze wysmarować dookoła, przełożyć na tackę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki. Plastyczny lukier żółty i biały rozwałkować na grubość 2 mm. Na rozwałkowanym żółtym lukrze wycisnąć kształty noża, po czym lukrem tym oblepić całe ciasto z masą i dobrze je skleić ręcznie. Natomiast z rozwałkowanego białego lukru uformować podstawkę ciasta i nałożyć ją na żółty lukier. Pozostały biały lukier zwinąć w jeden rulon, uformować z niego ucho kufla i przy pomocy małych wykałaczek przymocować go do boku ciasta.
Przygotować krem II: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Po ubiciu pianę przełożyć do szprycy i wycisnąć ją małymi porcjami do środka uformowanego wcześniej kufla.
Komentarze (0)