Ciasto-piwo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1160
Ciasto-piwo
fot. steph.clifford / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g białego plastycznego lukru
  • 400 g żółtego plastycznego lukru
  • Ciasto:
  • 120 g masła
  • 50 g kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 240 ml wrzącej wody
  • I krem:
  • 450 g cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • 40 ml mleka 3,2%
  • II krem:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Kakao przesypać do miski, zalać je wrzącą wodą i dokładnie wymieszać, aby się rozpuściło. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do utartej masy wbić jajka, wsypać sól, dodać ekstrakt waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko razem utrzeć. Do utartych składników wlać rozpuszczone kakao i wymieszać. Powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany. Wtedy wszystko przelać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec przez 15-20 minut. Potem wyciągnąć i przestudzić. Po przestudzeniu z ciasta wyciąć okrągłą foremka 6 krążków.

Przygotować I krem: masło przełożyć do miski, wsypać do niego cukier puder, wlać mleko i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Gotową masę nałożyć na trzy wycięte wcześniej krążki z ciasta i nałożyć je jedno na drugie. Wszystko dobrze docisnąć do siebie. Dociśnięte ciasto z masą dobrze wysmarować dookoła, przełożyć na tackę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki. Plastyczny lukier żółty i biały rozwałkować na grubość 2 mm. Na rozwałkowanym żółtym lukrze wycisnąć kształty noża, po czym lukrem tym oblepić całe ciasto z masą i dobrze je skleić ręcznie. Natomiast z rozwałkowanego białego lukru uformować podstawkę ciasta i nałożyć ją na żółty lukier. Pozostały biały lukier zwinąć w jeden rulon, uformować z niego ucho kufla i przy pomocy małych wykałaczek przymocować go do boku ciasta.

Przygotować krem II: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Po ubiciu pianę przełożyć do szprycy i wycisnąć ją małymi porcjami do środka uformowanego wcześniej kufla.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów