Babeczki śmietankowo-lodowo-imbirowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1691
Składniki:
- 250 g herbatników
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kandyzowanego imbiru
- 0,5 szklanki cukru
- Masa śmietanowa:
- 300 ml śmietany kremówki
- 4 gałki lodów śmietankowych
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 2 łyżki zimnego mleka
Opis przygotowania:
Herbatniki rozkruszyć na drobne kawałeczki i przełożyć na rozgrzane masło na patelni. Imbir kandyzowany posiekać drobno i dodać do smażonych składników. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż masło się roztopi. Wtedy ściągnąć ognia, wyłożyć tym spody papilotek i przestudzić.
Przygotować masę śmietankową: żelatynę spożywczą zalać zimnym mlekiem i moczyć przez 5 minut. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Do ubitej piany potem dodać lody śmietankowe oraz namoczoną wcześniej żelatynę. Całość ponownie zmiksować mikserem na jednolitą masę, a potem wyłożyć ją na składniki w papilotkach.
Wszystko wstawić do zamrażalnika do czasu zakrzepnięcia.
Przygotować masę śmietankową: żelatynę spożywczą zalać zimnym mlekiem i moczyć przez 5 minut. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Do ubitej piany potem dodać lody śmietankowe oraz namoczoną wcześniej żelatynę. Całość ponownie zmiksować mikserem na jednolitą masę, a potem wyłożyć ją na składniki w papilotkach.
Wszystko wstawić do zamrażalnika do czasu zakrzepnięcia.
Komentarze (0)