Babeczki śmietankowo-lodowo-imbirowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1514
Babeczki śmietankowo-lodowo-imbirowe
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g herbatników
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kandyzowanego imbiru
  • 0,5 szklanki cukru
  • Masa śmietanowa:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 4 gałki lodów śmietankowych
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 2 łyżki zimnego mleka

Opis przygotowania:

Herbatniki rozkruszyć na drobne kawałeczki i przełożyć na rozgrzane masło na patelni. Imbir kandyzowany posiekać drobno i dodać do smażonych składników. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż masło się roztopi. Wtedy ściągnąć ognia, wyłożyć tym spody papilotek i przestudzić.

Przygotować masę śmietankową: żelatynę spożywczą zalać zimnym mlekiem i moczyć przez 5 minut. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Do ubitej piany potem dodać lody śmietankowe oraz namoczoną wcześniej żelatynę. Całość ponownie zmiksować mikserem na jednolitą masę, a potem wyłożyć ją na składniki w papilotkach.

Wszystko wstawić do zamrażalnika do czasu zakrzepnięcia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów