Deser ryżowy z fasolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1272
Składniki:
- 400 g mąki ryżowej
- 300 g czerwonej fasoli adzuki
- 300 g cukru pudru
- 300 ml wody
- 100 g kuzu białego (skrobi z korzenia kuzu)
- 2 szklanki wody do fasoli
- 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Fasolę adzuki opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l wody moczyć przez 4 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie do rondla wlać 2 szklanki wody, wsypać do 100 g cukru i wymieszać, po czym dodać do tego ugotowaną wcześniej fasolę i zagotować na średnim ogniu. Mąkę ryżową wymieszać w misce z pozostałym cukrem pudrem oraz z białym kuzu, szczyptą soli i żelatyną spożywczą. Do wymieszanych składników wlać 300 ml wody i znowu wymieszać. Wymieszane składniki przelać do odpowiedniego naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i całość gotować do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy wlać do tego fasolę z gotowanym cukrem. Wszystko nakryć szczelnie i gotować na parze do czasu, aż składniki dobrze zgęstnieją. Wówczas ściągnąć je z pary, wyciągnąć z naczynia, przestudzić i podzielić na porcje.
Komentarze (0)