Deser berliński
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2535
Składniki:
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 1 dag mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 5 dag cukru pudru
- olejek waniliowy
- 4 porcje lodów cytrynowych
- Polewa kakaowa:
- 3 dag kakao
- 30 ml wody
- 5 dag masła lub margaryny
- 5 dag cukru pudru
- 2-3 żółtka
Opis przygotowania:
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z małą ilością zimnej wody, wlej do gorącego wina mieszając trzepaczką, zagotuj. Jajka umyj, wybij ze skorupek do naczynia, wymieszaj z cukrem i ubij na parze, połącz z przygotowanym winem i olejkiem, rozlej do pucharków i pozostaw do zastygnięcia. Następnie nałóż lodów i polej polewą kakaową.
Kakao wymieszaj z wodą, zagotuj i wystudź. Do utartego masła z cukrem dodaj kolejno żółtka oraz wlej, powoli, przygotowane kakao.
Kakao wymieszaj z wodą, zagotuj i wystudź. Do utartego masła z cukrem dodaj kolejno żółtka oraz wlej, powoli, przygotowane kakao.
Komentarze (0)